пʼятницю, 17 травня 2013 р.

On the eve of the third World Revolution

Маркс із Леніним тут нідочого. Тим більше Сталін, Мао і ЧеГевара. Але як це не парадоксально (історія має дивне почуття гумору) "комунізм", in my humble opinion, дійсно може наступити після перемоги третьої світової Революції. Отож, усе по-порядку:

Part one - a glaciers retreated



Actually, першою була не Велика Хранцузька 1789-1799-го, а Велика Неолітична десь 10000-9700 років до н.е. в Палестині. Саме тоді натуфійці першими в історії виду Homo sapiens зробили мегареволюційне відкриття, без якого ми сьогодні не усвідомлюємо собі існування. Хліб (у більш широкому розумінні землеробство) - основа і символ нашої цивілізації. Саме винахід землеробства (і заодно скотарства) став тим "рогом достатку" і потужним поштовхом для бурхливого розвитку цивілізації. І саме древні мешканці Палестини (далекі предки семіто-хамітської мовної сім'ї  були піонерами в цьому питанні). За що честь їм і хвала! Хто ще за них згадає у своїх постах до Господа, як не я?:) В такому ракурсі мене абсолютно не дивує питання, яке мучило головним болем не одну тисячу філософів - чому Єшуа з Ноцрата народився в Палестині, а не, приміром, в Україні. І, до речі, не дарма, ох не дарма більшовики на гербі Радянського Союзу намалювали колосся пшениці. Зрілі, як казав Козьма у самісінький корінь! Проте, для повної об'єктивності слід було б поряд зобразити і пивний кухоль, але з ідейно-політичних міркувань вирішили не провокувати робочий клас. Винахід пивоваріння/виноробства - йде у ногу (якщо не попереду) винаходу землеробства. І цілком можливо, що натуфійці ще не упірились вповні як землероби, а вже знали, що таке "бодун" і як з ним давати собі раду...
Велика Неолітична революція фактично призвела до руйнування гармонічного співіснування людини з оточуючим середовищем, людські спільноти перейшли в опозицію до Природи, підлаштовуючи ойкумену під свої ненажерливі потреби. Але "нема злого, аби не вийшло на добре" - цей руйнівний процес у кінцевому результаті призвів до такого дива дивного, як виникнення цивілізації і технічного прогресу.

to be continued


Немає коментарів:

Дописати коментар